Hantera instrumentsamlingen

Ett problem många musiker råkar ut för förr eller senare är att de får för många instrument. Det finns alltid en ny gitarr att köpa, eller så konkurrerar pianon och trumsetet om utrymme i vardagsrummet. Det här kan givetvis ha två direkta orsaker: antingen en faktisk platsbrist, eller en partner som tröttnar och börjar ställa ultimatum. I ett sådant läge är det dags att börja tänka kreativt och skapa utrymme på något sätt.

Sälj delar av samlingen

Det här är givetvis något som skär i hjärtat, men ibland är det enda utvägen. Instrument tenderar att vara värdebeständiga och är lätta att sälja via pantbanken eller någon annan stans. Fördelen med Pantbanken är att du snabbt får pengar i handen och slipper bråka med folk som ska pruta eller erbjuder konstiga byten. Om du säljer en liten del av samlingen och använder pengarna till att bjuda din bättre hälft på en fin restaurang eller en resa kanske du kommer märka att han eller hon sen är mer lätt övertygad när det kommer till att behålla resten av dina instrument.

Inred ett musikrum

Har du en källare eller ett anat extra rum? Perfekt. Låt det bli ditt musikrum. Här kan du förvara alla instrument och spela på dem. Om du ser till att ljudisolera rummet kan du se fram emot att få sitta där många timmar utan att bli störd. Bjur gärna hem några polare och starta ett band nu när du ändå har inrett en replokal.

Häng instrument på väggen

Ett klassiskt och snyggt sätt att både bli av med problemet att instrument skräpar omkring samtidigt som du kan exponera dem är en lösning att hänga dem på väggen. Detta funkar givetvis inte för större instrument. Men om det du har framförallt är saxofoner, gitarrer eller andra lätthanterliga instrument funkar det perfekt. Se till att hänga dem välordnat. Tänk på dina gitarrer som om de vore tavlor när du hänger dem och arbeta inte slumpmässigt. En stor fördel med det här är dessutom att en gitarr som hänger på väggen kommer fortsätta vara stämd längre än om den ligger på golvet eller på ett bord.

Hyr ett förråd

Har du inget extra utrymme, en partner som vägrar instrument på väggen och du absolut inte kan skiljas från någon av dina ögonstenar? Då är den sannolikt enda utväg som inte slutar i separation att hyra ett externt utrymme att förvara dem i. Det här kan till exempel vara ett förråd via Schurgard eller liknande. Se dock alltid till att kontrollera miljön i lokalerna innan du flyttar dit gitarrerna eller pianot. Instrument är känsliga för både fukt och plötsliga temperaturförändringar. Det är också en väldigt bra idé att dubbelkolla med försäkringsbolaget så att din hemförsäkring täcker om det händer något med dem.