Julspellistan avslöjar personligheten

Att musik påverkar vårt humör och välbefinnande vet vi sedan länge. Likaså att musik är ett av de bästa hjälpmedlen för att komma i stämning vid olika slags tillfällen. En av de största genrerna inom musik härrör till årets största högtid – julen. Inget får väl oss att hitta julstämningen som den rätta julmusiken! En närmare titt på olika spellistor kring jul avslöjar åtminstone en del av människors personlighet.

För många är musiken som spelas kring jultid oerhört traditionsbunden, och det kan kännas nästintill omöjligt att byta ut den traditionella spellistan mot något nytt eller modernt. Det ska vara psalmerna som spelas på juldagsmorgonen och möjligen Bing Crosby sjungandes White Christmas vid julklappsöppningen. Kanske hittar vi i denna grupp personer som är lite äldre, och fortfarande lyssnar på musik i sin grammofonspelare.

Fler och fler känner julstämningen komma när de i början av december äntligen får ta på sig sin bästa jultröja – bästa stämningshöjaren – och lyssnar gärna på Christmas Carols i både gamla och nya versioner, smuttandes på en mugg glögg tillsammans med nära och kära. Här kanske startskottet för julmusiklistan går vid första advent, eller möjligen vid den traditionella skyltsöndagen, och julklassikerna ljuder i bakgrunden oavbrutet under julstöket, som gärna tar stora proportioner.

Bland julmusiklyssnarna finner vi en relativt ny grupp, som anammar det mesta som knyter an till julen på något sätt. Här finns inga skrupler kring tradition, text, tid eller musikgenre, nej så länge låtarna på något sätt sjunger “jul” gungar man gärna med i takt med rytmen. Denna typ av julmusik innehåller ofta ett drag av ironi, och inte sällan hittar man barn och yngre människor i gruppen lyssnare. Firmans julfestfixare brukar gilla denna spellista och det är kanske inte konstigt eftersom många av låtarna i denna grupp har dansbeat och till och med går att hitta i clubmixar.

Julromantikern älskar alla de tusentals julmelodier som på något sätt handlar om kärlek i juletid. Här hittas teman som krossade hjärtan, återseende, saknad, första kyssen, gammal kärlek och så vidare. Har man en ådra som bultar extra för romantik är julen en extra stor högtid! Man måste inte nödvändigtvis ha en egen kärlek att mysa med i den fluffiga, mysiga soffan i skenet av tindrande stearinljus, det är nog lika vanligt med ensamma, kärlekstörstande julhjärtan bland romantikerna.

Hur effektivt det än kan vara för julstämningen med julmusik av alla de slag är det inte allas julpuls som går igång med hjälp av den. Ett stort antal människor skulle aldrig någonsin låta någon jullåt överhuvudtaget smyga in på spellistan. Anledningarna kan vara många. Julmusik kan anses alltför kommersiell, billig, religiös eller kanske helt enkelt spelas så mycket att många toktröttnar redan innan första luckan i adventskalendern öppnats. Vilken typ är du?