Musik och mode

Många musikgenrer är minst lika förknippade med en viss klädstil och ett visst utseende som de är till artisterna och grupperna som gör musik i den genren. Det handlar om musikstilar som har utvecklats till en hel subkultur, där människor finner gemenskap och identifierar sig med andra likasinnade genom allt från frisyrer och smink till kläder och skor.

Ett tydligt exempel på det är punken, som utvecklades i mitten av 1970-talet. Musikgenren och subkulturen uppstod ungefär samtidigt på flera platser i den engelsktalande världen, till exempel Storbritannien, USA och Australien. Punken har alltid varit en musikgenre som syftar till att provocera det etablerade samhället, och gå emot det etablerade samhällets normer. Faktum är att det är ifrån detta som genren har fått sitt namn: ”punk” är på amerikansk engelska ett nedsättande ord eller ett skällsord för något eller någon som är värdelös, och när garagerockband började bildas på 1960-talet, som spelade musik som ansågs vara av sämre kvalitet, av musiker som hade långt hår, kallades musikerna för ”punks” och banden för ”punk bands”. Musiken som förknippas med punken är punkrock, och i musiken såväl som i kläderna ses tydligt den DIY-tanke som är genomgående i punken. Ett typiskt punkplagg är till exempel en jeansjacka som man kapat ärmarna på själv, och dekorerat med nitar, knappar, tygmärken och annat. Ju mer hemmagjort det ser ut, desto bättre. Punkmode förknippas också med stora kängor, som Doc Martens, liksom stora frisyrer, som höga, färgglada tuppkammar.

Motsatsen till punken är på det sättet gothmusiken och gothare, som medlemmar i gothkulturen kallas. Gothare bär nämligen till största del svarta kläder, eller kläder i mörka färger som vinrött och mörklila. Det är också vanligt att man färgar håret svart och bär svart smink, till exempel i form av svart eyeliner och svart läppstift. Gothen har sitt ursprung i postpunken i Storbritannien, och började utvecklas under tidigt 1980-tal. Det är dock inte bara punken som har influerat gotharnas musikstil och klädstil, utan också gotisk litteratur från 1800-talet och klassiska skräckfilmer.

Ytterligare en musikstil som förknippas med en viss typ av klädsel är hårdrocken. Hårdrockare är ökända för att sätta stor vikt vid klädsel och beteende för att en person ska accepteras som ett ”äkta” fan av hårdrock, det vill säga som en i gemenskapen. Typiska plagg för hårdrockare är t-shirts med bandloggor, läderjackor eller jeansjackor med tygmärken från olika band samt nitdekorationer. Det kanske enklaste sättet att känna igen en hårdrockare på är dock det långa håret, som ursprungligen var en protest mot samhällets normer men som också är ett utmärkt sätt att göra headbangande mer dramatiskt.

Om du identifierar dig med någon av dessa subkulturer, och letar efter nya kläder att stila med på nästa konsert, ska du gå in på Outletsverige. Där hittar du kläder i en mängd olika stilar till bra priser, så att du även har råd att köpa en t-shirt som minne från konserten.