Att tävla i musik

Vilken musik som är bra eller inte är självklart subjektivt – alla har olika musiksmak. Att tävla i vem som kan göra bäst musik kan därför tyckas omöjligt, för hur ska man någonsin kunna bedöma objektivt vilken låt som är bäst? Trots det förekommer tävlingar i musik, varav den största och mest kända självklart är Eurovision Song Contest.

I denna enorma musiktävling, som har miljontals tittare, deltar varje år drygt 40 länder, som vart och ett skickar ett musikaliskt bidrag till tävlingen. Många menar dock att Eurovision inte är en renodlad musiktävling, eftersom man också bedömer scenframträdandet. För att kunna få fram en vinnare hålls sedan en omröstning, som involverar nästan hela Europas befolkning (plus Australien och Israel). Att rösta fram en vinnare på detta sätt är antagligen det närmsta man kan komma en objektiv bedömning, eftersom man på det sättet i alla fall får den vinnare som flest tyckte om (om inte jurygruppernas poäng påverkade resultatet för mycket, men det är en helt annan diskussion).

Ett annat sätt att tävla i musik är att bara bedöma sångarens röst, och i detta fall går det självklart att göra en mer objektiv bedömning. Ett exempel på hur detta kan gå till är Idol, där en expertjury helt enkelt får bedöma vilka de tycker har bäst sångröst. Även i denna tävling spelar dock viss subjektivitet in, eftersom juryn också tar med utstrålning, utseende och scennärvaro i sin bedömning – det vill säga saker som varierar med tycke och smak.

Om du ska sitta som publik i Eurovision eller Idol, och vill klä upp dig lite extra inför det, ska du gå in på Kampanjjakt.se. Där hittar du nämligen en Ellos-rabattkod, så att du kan köpa snygga festblåsor till bra priser. Särskilt till Eurovision vill man ju att ens outfit glittrar lite extra.