Musik och träning

Rätt musik vid träning kan ge extra kraft och energi och om du utnyttjar musik maximalt kommer du att enklare uppnå de resultat du vill ha. Med ett par sköna hörlurar går det att lyssna på musik under både löppasset och i gymmet. Vilken musik du ska välja beror självklart på vad du gillar men för det mesta passar snabb musik vid intensiv konditionsträning medan långsammare musik gör att du lättare maxar på gymmet.

För att lyckas med din träning underlättar det om du sätter upp tydliga mål och också bestämmer dig för ett visst datum då målet ska vara uppnått. När du har uppnått ett viktigt mål som att träna två dagar i veckan under ett helt år eller att springa ett maraton är det härligt att belöna sig själv på något sätt. Kanske nya snygga träningskläder eller varför inte ha rolig fest med dina vänner och bjuda på en både rolig och god enhörningstårta från dinTårta.se? Hos dinTårta kan du även välja många andra motiv på tårtan förutom enhörningar och få tårtan levererad hem till dig.

Konditionsträning

Enligt Spotify ökar antalet träningsspellistor den 1 januari vilket troligen beror på att det är många som har som nyårslöfte att komma igång med träningen. Det är inte någon slump att fler laddar ner träningslistor när de vill komma i form eftersom många undersökningar visar att musik ökar träningsmotivationen och leder till bättre träningsprestationer.

Vid gruppträningspass används alltid musik och de flesta deltagare skulle nog tycka att passet blev både tråkigare och jobbigare utan musiken som ledaren anpassat efter de olika övningarna. Musik kan också användas för att bli en bättre löpare eftersom det ökar inspirationen till att komma iväg på en löprunda när TV-soffan lockar. Tack vare bra musik under löpningen går det att hålla ett jämnt tempo och passet upplevs för det mesta som lättare än annars. Tack vare utvecklingen av hörlurar är det enkelt att låta din favoritmusik följa med dig under passet men kom ihåg att vänta med de lugna kärleksballaderna till stretchingen efteråt. Välj istället uppiggande låtar med ett tempo som passar din frekvens när du springer. På streamingtjänster finns det ofta spellistor med olika BPM för att det ska bli lättare att hitta rätt musik. BPM står för beats per minute och betyder antal taktslag per minut.

Styrketräning

Att lyssna på musik vid styrketräning kan ge positiva effekter på humör och ork hos många utövare. Musikens prestationshöjande effekt verkar dock fungera bäst om den som tränar får välja musik själv och vid maxlyft på 1 rep tycks inte effekten vara lika stor. De flesta som styrketränar föredrar tung rockmusik och om du går till ett riktigt byggargym är det sällan du kommer att höra lättsam popmusik strömma ur högtalarna. Styrketräning är till sin natur långsammare än till exempel löpning och cykling vilket gör att en lugnare takt med mycket kraft passar bra vid styrkepasset.