Musik och sömn

Genom alla tider (så vitt vi vet idag) har föräldrar instinktivt sjungit eller nynnat för sina barn när de ska vaggas till sömns. Samma föräldrar kan sannolikt också intyga att det faktiskt fungerar, och att de små somnar in snabbare än om man inte sjunger för dem. Människor finner med andra ord musik avslappnande när vi är små, och idag finns det forskning som tyder på att denna egenskap aldrig försvinner, utan att musik kan hjälpa oss att somna och att sova bättre ända upp i vår ålderdom.

Det är framförallt en studie utförd av taiwanesiska forskare som stöder denna tes. I studien deltog 80 äldre personer som led av sömnrubbningar. Deltagarna fick välja mellan att antingen lyssna på musik i 45 minuter innan de skulle sova, eller att inte göra någonting alls. Resultatet visade att de som lyssnade på musik sov betydligt lugnare och fick bättre sömnkvalitet än de som inte lyssnade på musik. Detta märktes av dagen efter, då de som sovit bättre så klart mådde bättre. Men studien visade även på de långsiktiga effekterna, då de äldre som valt att lyssna på musik före läggdags faktiskt kom i bättre fysisk form än de andra deltagarna, och fick en lägre hjärtfrekvens och andningsfrekvens.

Om man börjar med att lyssna på lugn musik innan man ska sova redan tidigare under sitt liv kan det med andra ord på hälsoeffekter som varar livet ut – kanske förlänger man till och med sitt liv. Det spelar dock ingen roll vilken typ av musik man lyssnar på när man ska sova, om man inte har en skön säng att sova i. Om man känner att man skulle behöva uppgradera sin säng för att få en bättre nattsömn ska man därför gå in på Sleepo.se, där det finns ett stort utbud av sängar för alla smaker, och alla åldrar.