Skön sommarmusik

Alla har vi några sommarminnen som förknippas med vissa låtar. Att ligga på en varm klippa och sola, höra vågorna slå försiktigt mot klippväggen och ha något kallt att dricka är sommar. Om du blundar och ser detta framför dig, vilken sommarmusik hör du? En del kanske svarar “sommartider” med Gyllene tider medan andra kanske tycker att “dina ögon var blå” med Tommy Nilsson är sommarlåten nummer ett. Sommarmusik är inget nytt påfund. Om vi ser tillbaka till äldre tider var det vid dansbanan de varma sommarkvällarna som många dansade till de gamla svenska visorna som vi i dag också förknippar med sommar.

Gamla och nya svenska sommarlåtar

Vill du ha sommarkänsla även om det kanske duggregnar och är lite kyligt. Inget är väl då bättre än att lyssna på härliga sommarlåtar. Den kända Diggiloo-showen spelar klassiska svenska sommarlåtar och eftersom de reser runt i landet kan vi alla ta del av upplevelsen. Runt om i Sverige anordnas även andra event där musiken är i fokus. Musik vid Siljan eller Musik vid Ljusnan är populära arrangemang. Här kan man ta del av olika typer av musik. Vid fäbodar anordnas kvällar med vallmusik och visaftnar hålls vid olika ställen i både Dalarna och Hälsingland. Hårgadansen är en hambo som många förknippar med sommaren då det är den låt som spelas vid Hälsingehambon som går av stapeln i juli varje år. “Den blomstertid nu kommer” må nog vara den mest kända sommarlåten för alla svenskar. Med den börjar det långa sommarlovet.

Mångkulturellt i Sverige

Då vi i Sverige i dag är mer mångkulturella dyker det förstås upp annan sommarmusik än den traditionella svenska. Skillnaden är dock att eftersom vi har så lång vinter är sommaren väldigt speciell. De som kommer från länder där klimatet är annorlunda kanske inte alls har visor eller låtar som är speciella för just sommaren. Med sköna utemöbler att umgås i placerade i trädgården kan vi bjuda in våra grannar som kommer från andra länder. Varför inte inviga dem i vårt sommarliv och lära dem att också älska våra gamla svenska visor eller moderna slagdängor som handlar om sommaren. Musik kan vara bryggan som förenar kulturer. Du kan också försöka förstå deras musik och lära dig mer om den. Har de musik som spelas vissa årstider eller vid speciella tillfällen?