Svenska artister som slagit internationellt

Det finns många artister som är en bidragande faktor till att Sverige har blivit den popexport som det är idag. I denna artikel kommer du att få veta mer om några svenska artister som slagit igenom även utanför Sveriges gränser.

ABBA

Det går inte att skriva om det svenska popundret utan att skriva om de som först gjorde det möjligt. ABBA är en popgrupp bestående av de fyra medlemmarna Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog. De träffades redan i slutet på 60-talet och släppte deras första gemensamma musik år 1972 och resten är en framgångssaga. Deras musik har blivit musikal och legat på topplistor över hela världen. År 2021 gjorde gruppen comeback och släppte ytterligare en skiva efter 40 års tystnad.

Avicii

Avicii, eller Tim Bergling som han egentligen hette var en svensk musikproducent som föddes år 1989. Redan som ung skapade han sina egna låtar och han slog igenom år 2011 med låten levels. Efter det kom många stora hits som gjorde honom bara större och större. Trots att det har gått ett par år sedan han tragiskt gick ur tiden så är han fortfarande en av de största houseartisterna i världen.

Robyn

Robin Carlsson går under artistnamnet Robyn och föddes år 1979 i Stockholm. Robyns stora talang upptäcktes redan när hon var i tonåren och år 1995 släppte hon sin debutsingel. Två år senare fick hon flera hits på billboardlistan och hon har därefter fått många listettor runt om i hela världen. En av hennes mest kända låtar är dancing on my own som blev utsett till 2010-talets bästa låt enligt tidningen the rolling stone.

Roxette

Sist men inte minst har vi duon Roxette som bestod av Per Gessle och Marie Fredriksson. Gruppen bildades år 1986 och fick snart sin första internationella listetta. De är kanske mest kända för låtarna listen to your heart, joyride och it must have been love.