Att välja musikdator

Om du vill jobba med musikproduktion på olika sätt krävs det att du har en bra dator. Oavsett om du jobbar i en hemmastudio eller i en mer professionell studiomiljö är en bra dator ett måste. Om du vill ha macOS som operativsystem på din dator kan en Macbook Pro 13 vara ett bra val. Det är en bra dator av hög kvalitet som du kan producera mycket musik på. Den stora fördelen med en sådan dator är säkerheten, det är mycket mindre risk att du ska få otrevliga virus eller få störiga problem som Mac-användare. Hårdvaran i en Mac-dator är optimerad och matchad för operativsystemet, vilket gör att det sällan uppstår några större problem.

Windows

Det andra alternativet till operativsystem är Windows. Med en Windows-dator kan du byta ut olika komponenter och bygga din egen dator med de delar du tycker är viktigast. Du kan helt enkelt skräddarsy den efter ditt behov, men det kräver ofta kunskap om olika datordelar. Det finns ofta fler program till Windows men allt beror på vilken typ av program du ska använda.

Lagringsutrymme och processor

När du ska köpa en dator till din musikproduktion är lagringsutrymmet viktigt. Det kommer nämligen avgöra hur mycket som du kan lagra och hur snabbt det går att överföra filer. När du väljer lagring ska du tänka på vilka pluggar du kommer att använda och hur mycket utrymme de kräver. Det är också viktigt att du funderar över hur viktigt det är att pluggar och samplingar laddas fort. Att ha för lite utrymme är inte roligt. Tänk långsiktigt och tänk över hur mycket utrymme ditt musikskapande kräver. Du kanske också ska göra andra saker som kräver utrymme. Processorn som är datorns hjärna behöver vara snabbtänkt och smart om du ska använda avancerade musikprogram. Ju bättre processor som datorn har desto snabbare kan du ladda plugins och exportera diverse projekt. För musikproduktion är det bra att ha minst fyra kärnor.

RAM-minne

RAM-minne kan likställas med datorns korttidsminne. Minnet kommer ihåg saker som tillfälligt används och det kan vara ljudspårens data eller MIDI. Det du behöver tänka på när du köper en dator är att du bör ha tillräckligt med minne, ungefär 8-16 GB. När du jobbar med musik behöver du inte ha ett högpresterande grafikkort. En viktig faktor efter datorns prestanda är ljudnivån. Du vill ha så lite ljud och brus som möjligt när du spelar in musik eller mixar musik. Om datorn får jobba hårt kommer temperaturen att öka och då behöver datorn kylas och det brukar låta. Välj ett aggregat som är tyst och ett bra avkylningssystem för att råda bot på det och försök hålla datorn ren från smuts och damm.