Marknadsföra bandet

Om ni har ett band vill ni naturligtvis få spelningar och kunna tjäna pengar på musiken. Det finns många bra band, vilket gör konkurrensen hård. För att lyckas måste ni promota bandet både på nätet och IRL.

Marknadsföra bandet med tryck

Det är många musiker som tycker att ordet marknadsföring är fult och att det inte har något med deras konst att göra. Musiken ska sälja sig själv, så att säga. Problemet är att om ingen musikälskare vet om att bandet ens existerar, kommer ingen att lyssna på låtarna. För andra är problemet att de inte vet hur de ska marknadsföra sig eller att de tror att marknadsföring är detsamma som att ha en manager som säljer deras själ. Det behöver det inte vara. Det finns många sätt att marknadsföra ett band, från att göra bra musikfilmer på nätet till att trycka upp snygga saker med er bandlogga. Förslagsvis gör ni både och. När ni skapat minst tio låtar, eller covers, och har en bandlogga som representerar er väl, kan ni börja trycka prylar som muggar, t-shirts och pennor för att ge bort. Det är enkelt att ge bort pennor med bandets tryck till både vänner, men också restauranger, företag och pubar som ni skulle vilja få spela hos. Om ni undrar om det verkligen är en idé att trycka upp saker, kan ni bara tänka på allt som de stora banden säljer vid konserter. Glöm inte heller att många går omkring som reklambärare för favoritbandet när de har köpt en tröja med favoritbandets tryck och gör gratis reklam för musiken.

Marknadsföra bandet på Youtube

Som musikband måste ni självklart ha en Youtubekanal, där ni kan lägga upp era musikvideos. Det är ett ofrånkomligt sätt att marknadsföra ett band, samtidigt som en musikvideo med ett garageband från Skövde inte nödvändigtvis ger en miljon visningar i första taget. Det ni behöver göra är att lägga den egna musiken i baksätet och göra bra covers på stora hittar inom er genre. Om ni spelar rock kan ni göra en egen “Born in the USA” och andra stora låtar. Det räcker dock inte bara att göra covers, ni måste göra något av era covers. För att folk ska gilla och dela er musikfilm, måste ni skapa något som många tycker om musikaliskt. Ni måste hålla er nära originalet, men ändå med en egen touch. Om ni har möjlighet bör ni också skapa en snygg musikfilm, gärna i natur eller någon slags ruin. Gamla stenbyggnader passar för både julsånger, dansband och rock. För att lyckas med musikvideon bör ni spela in själva musiken i en musikstudio. Det är viktigt att ha bra ljud på allt ni gör. Att ljudet är synkat till er spelning och att det låter bra, är viktigare än coola visuella effekter.