Skriva din egen hitlåt

Texten har en stor betydelse om en låt blir en hit eller inte och egentligen kan vem som helst skriva en låttext eftersom du inte behöver följa några speciella regler. Men att skriva texter bygger ändå på vissa principer som är grundläggande och det kan ju vara bra att veta om dem, för att öka dina chanser att kunna slå genom som låtskrivare.

Grundidé

Det lättaste är att du har något som är viktigt för dig, en känsla, eller något som du har upplevt att skriva om, för att sedan utgå från det. Börja med att skriva ner allt du kommer på under ditt allra första inspirations-rus och sedan fundera vilken vinkel låten ska ha. Du ska försöka göra så att texten fängslar lyssnarna och gör att du får uppmärksamhet. Det är så att sånger och musik egentligen är små historier som skildrar livet och berättar om det som är viktigast. Då gäller det att du tar bort sådana detaljer som är tråkiga och oväsentliga.

Tydlighet

Något som faktiskt är riktigt viktigt när du skriver egen musik är att texten är tydlig. Du behöver därför vara medveten om de tre valen och då handlar det om sångens scen, berättande och tidsram. Att låten ska helt enkelt har en berättelse som lyssnaren kan följa från början till slutet. Men framför att de som lyssnar förstår vad texten vill förmedla och dess innehåll.

Inför din första textskiss finns det tre frågor som du ska ställa dig:

  • Var någonstans utspelare textens historia (vilken scen), men det kan vara så att du vill förmedla känslor och tankar?
  • Vem är det som berättar historien?
  • Under vad för en tidsperiod utspelas historien i?

Dessa parametrar ska du försöka hålla dig till genom hela låten, samtidigt som du använder dig av samma språkton och språkbruk genom hela sången.

Undvika generella ord

Det finns vissa ord som hela tiden återkommer i sångtexter och på så vis blivit överanvända. Därför bör du undvika dessa i största möjliga mån och istället använda dig av ord som är unika. Det kan vara så att du kanske upplever din kärlek på ett speciellt sätt eller olika sinnesupplevelser utifrån ditt perspektiv.

Universell och unik

Du bör försöka skriva något som är universellt och unikt som ingen tidigare har gjort. Att du försöker låta alldeles för klyschigt som exempelvis om kärlek. Därför bör du hitta ett språk som är unikt som samtidigt känns väldigt trovärdig och ha en vinkel som är spännande. Då blir texten mer stark och angelägen och väcker lyssnarnas uppmärksamhet.

Ville veta mera

Vill du veta mer hur du ska bära dig åt för att skriva hitlåten, finns det mycket information på nätet. Det är bara söka dig fram via olika sökmotor, precis om du skulle behöva ett privatlån eller nyfiken på något annat. Väldigt enkelt och smidigt!